De gelijkenis van de brandweerauto

April 19, 2017

Zwoegend op mijn bakfiets de heuvel op, zo rond het vriespunt. Blij dat ik op een voorrangsweg rijd. Ineens komt er een auto met volle vaart van rechts, ik ga vol op de rem… Hij gelukkig ook. Het scheelde niet veel of die rode auto met blauwe strepen en een zwaailicht op het dak had mij van de sokken gereden. Ik reed door en bedacht me hoe erg ik het had gevonden om aangereden te worden door iemand in een brandweerauto. Veel erger nog dan dat ik het had gevonden als deze rode auto geen strepen en een zwaailicht had gehad.

 

Nou ben ik erg goed in het bedenken van de ‘wat als’ scenario’s en ik kon me deze ook levendig voorstellen. Als deze man mij zou hebben aangereden was ik extra boos geweest op deze man die in mijn ogen voor ‘veiligheid’ hoort te staan. Iemand die werkt voor de veiligheid, of het nu een politie, brandweer of ambulancemedewerker is, hoort naar mijn idee netter te rijden dan een gewone burger. Ik zou verontwaardigd zijn als dit echt een ongeluk zou zijn geworden. Ik zou ook vinden dat de straf erger moest zijn voor deze persoon.

Dit soort scenario’s treffen misschien totaal geen doel om voor jezelf te bedenken. Maar het is ook wel een leuke afleiding als je nog een kwartier verder de heuvel op moet fietsen en toch niks beters te doen hebt. En bovendien zit er misschien wel iets in waar ik later nog wat aan heb…

 

Dat bleek echt zo… Een uurtje later liep ik door de wijk na te denken over hoe ik mijn passie nou kan verwoorden, hoe ik dat over kan brengen aan anderen. Het is soms zo lastig om te vertellen wat er in je hart leeft. Zoals ik laatst in een boek las: ‘datgene waarvoor er in je hart een vuur brandt dat de nachtelijke hemel zou kunnen verlichten als je het de vrije hand kon geven. Het schenkt je zoveel vreugde, dat je dat wilt delen met iedereen die je tegenkomt, zodat iedereen hoort wat er in je hart leeft.’ Het is dat wat je van de daken wil schreeuwen. Maar ik weet niet zo goed hoe.. Tot deze metafoor voorbij kwam.

 

Opvoeding is mijn passie. Opvoeders hebben de verantwoordelijkheid om hun kinderen te laten zien dat ze onvoorwaardelijk geliefd zijn en ze daarnaast te helpen om de wereld te snappen en daar in te kunnen functioneren. Als opvoeders het niet lukt om dit over te brengen aan hun kinderen, vind ik dat heel erg. Het doet me pijn dat er kinderen zijn die zich onzeker voelen, die niet weten dat ze van waarde zijn. Maar ergens snap ik het ook, want hoe moet je als opvoeder aan je kind laten zien wat onvoorwaardelijke liefde is, als je het zelf niet gekend hebt?

Van een ‘gewone’ burger vind ik het minder erg als die een ongeluk op zijn geweten heeft, dan van een politie/brandweer/ambulancemedewerker.

Van de opvoeders die wel weten wat onvoorwaardelijke liefde is, van hen die zeggen God te kennen en Zijn Geest in hun hart te hebben, vind ik het ook erger als zij deze liefde niet over brengen op hun kinderen. Onze verantwoordelijkheid is groter. Net als dat zij voor veiligheid staan, staan wij voor onvoorwaardelijke liefde. Zij hebben de verantwoordelijkheid om veiligheid te creëren, wij hebben de verantwoordelijkheid om Zijn liefde te laten zien.

En daar zit mijn passie, dat is wat ik wil:  Opvoeders die weten wat onvoorwaardelijke liefde is, zich daarvan bewust maken. En ze helpen dit over te brengen op hun kinderen. Want een politie is opgeleid om veiligheid te creëren. Christelijke ouders mogen ook ‘opgeleid’ worden om Gods onvoorwaardelijke liefde over te brengen. Door te weten hoe ze het kind kunnen bereiken, kunnen ze dit waarmaken. Dit is voor ieder kind en voor elke leeftijd anders en daar wil ik ouders in ondersteunen. Want zo kunnen we een prachtig voorbeeld zijn!

 

Gods liefde kan levens veranderen. Als wij als opvoeders Zijn liefde overbrengen, kunnen we in Zijn kracht levens veranderen. Die van onze kinderen, van hun kinderen enzovoorts. Maar ook van hen die in ons leven zijn, die zien hoe wij met onze kinderen en anderen om ons heen omgaan. Met liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, zachtmoedigheid, zelfbeheersing, trouw en goedheid. Dat is best wel tegen de stroom ingaan…

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Pinterest Icon
Voor elkaar, bij elkaar, met elkaar