Vernieuwend en toch steeds dezelfde

January 8, 2019

Januari, tijd voor nieuwe voornemens, nieuwe ideeën. En tegelijk de tijd waarin de winterdip invalt. ’s Ochtends in het donker vertrekken, ’s avonds in het donker terug. Tekort aan vitamine D en toch proberen vernieuwend te denken, vernieuwend te zijn. Hoe lang hou ik dat vol? Tot blue Monday? Of misschien een weekje langer?

 

Op deze momenten van nieuwe ideeën vergeet ik soms dat ik mezelf ook meeneem. Die zelfde ik, die niet altijd mee verandert met de nieuwe ideeën die ik bedenk. Die ook niet altijd hetzelfde blijft, maar niet zo snel verandert als ik soms denk. Nieuwe dingen maken me enthousiast, maar als eenmaal het puntje bij het paaltje komt bedenk ik me dat het te snel gaat om binnen mijn streeftijd te veranderen naar mijn nieuwe idee. Soms kost het teveel van andere dingen die ik nog belangrijker vindt. Daar gaan de leuke ideeën, ze verdwijnen naar de achtergrond en soms helemaal uit het zicht.

 

Geen nieuwe voornemens meer, alleen mijn vaste structuur die altijd weer dezelfde is. Dezelfde dagelijkse routine. De vaste basis, die steeds hetzelfde is en toch ook rust geeft. Het geeft me vertrouwen, omdat het trouw is. Elke keer opnieuw. Maar dan is daar ineens weer een vernieuwend idee, een nieuw inzicht en ik laat hem gewoon even bestaan. Niet direct actie ondernemen, niet direct ervoor gaan. Eerst eens even wennen en er rustig over na denken wat dit idee inhoudt. Erover dromen, fantaseren, bidden en bedenken waarom het niets zou zijn en waarom het geweldig zou zijn. Waar ligt de balans?

 

Deze tekst, Jezus blijft altijd dezelfde. Het geeft duidelijkheid, structuur en vertrouwen. Want Hij is trouw, voor altijd. Al die vernieuwende dingen die Jezus mij heeft laten zien, kwamen (achteraf gezien) altijd op het goede moment en in het juiste tempo. Ik heb de tijd om eraan te wennen en mezelf mee te nemen, mezelf te veranderen om in Zijn vernieuwende ideeën te passen. Geen goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar voornemens voor de eeuwigheid. Je hebt de tijd. Jezus verandert niet.

 

De inzichten die Hij geeft zijn altijd vernieuwend. Stimuleren altijd om na te denken over hoe je leven ervoor staat en soms zetten ze alles op zijn kop. Ten goede. En die veranderingen, die wonderen, die mijlpalen die alles veranderen, blijven voor altijd in je hoofd achter. Dit zijn de redenen dat ik Jezus wil volgen, dat ik zeker weet dat Hij bestaat.

 

Dit zijn de verhalen die ik mijn kinderen mag vertellen (Deuteronomium 4:9) wanneer ze willen weten waarom ik op deze manier leef. Zij genieten met mij van de vaste structuur, de rust die duidelijkheid geeft. En van de God die nooit verandert, maar wel zo anders is dan wij, dat Hij altijd vernieuwing kan brengen in mijn leven. Op Zijn perfecte tijd, op Zijn perfecte manier, binnen Zijn perfecte trouw.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Pinterest Icon
Voor elkaar, bij elkaar, met elkaar