top of page

Vijf tips om verbinding in je gezin te krijgen, met elkaar en met God.

Bijgewerkt op: 20 jul 2024

Voel jij je verbonden met God? Zie je Zijn liefde in je gezin? Of is het juist lastig om Hem zichtbaar te maken? Is het moeilijk om geduldig te blijven, je zelfbeheersing te houden, vriendelijk te zijn? Jij kan het verschil maken in jouw gezin, gewoon door wie je bent. Jij kan je kinderen wijzen op dingen die goed gaan, jij kan ze leren hoe ze dingen beter ander kunnen aanpakken. Jij bent van invloed en gelukkig sta je niet alleen! De tips die je hier onder te lezen krijgt, zijn allemaal ideeën die je kunnen helpen om God zichtbaar te maken in je gezin. Om ze uit te voeren is er wel een keuze nodig om dit te doen. Die keuze maak jij. Maak ze niet allemaal tegelijk, dat kan niemand volhouden. Kleine stapjes zijn ook stapjes. Ik bid voor je, dat deze stapjes jouw gezin dichter bij God brengen.

 

1. Zelf God zoeken en dit zichtbaar maken.

Kinderen leren in de eerste plaats door na te doen. Wanneer jij zichtbaar een relatie hebt met God, geef je hier het meest van mee. Zien jouw kinderen je Bijbel lezen? Horen ze je God aanbidden? Horen ze hoe jij met Hem spreekt? Is jouw relatie met God gebaseerd op rituelen of op een relatie? Wanneer het gebouwd is op rituelen, zal je kind dit hooguit mee nemen. Ik zeg hooguit, omdat kinderen in de puberteit gaan zoeken naar de waarde achter alle normen. Als er hypocrisie onder ligt, zullen ze dit haarfijn doorzien en er geen aandacht meer aan besteden. Wanneer jouw relatie met God integer is, zien je kinderen dat je dit écht nodig hebt en je dit maakt tot een ander mens. Nu en in de eeuwigheid. Wees integer in je relatie met God en wees transparant hierover naar je kinderen toe, dan zullen ze de waarde achter je gedrag sneller begrijpen en sneller over nemen.

 

God zoeken in je dagelijks leven heeft nog een prachtig neveneffect in verbinding. Wanneer jij verbonden bent met God, leef je door Zijn Heilige Geest. De vruchten die daarbij horen zijn: liefde, blijdschap, vrede, goedheid, trouw, geduld, zachtmoedigheid, zelfbeheersing en vriendelijkheid. Allemaal eigenschappen die we vaak bij onszelf missen wanneer we reflecteren op onze opvoeding. Opvoeden volgens Bijbelse principes is bovennatuurlijk opvoeden.

 

2. Positiviteit stimuleren

Waar positiviteit heerst, kan God goed werken. God kan natuurlijk overal werken, maar in de Bijbel wordt wel vaak genoemd hoe God werkt door positieve dingen heen. Er rust zegen op wanneer er positiviteit is. God roep ons meerdere malen op om positief te leven. Ons geen zorgen te maken (Matt. 6:34), op te letten op wat we spreken (Spreuken 12:18), op te letten waar we ons mee inlaten (Filip. 4:8). Dit is wat van ons als volwassenen gevraagd wordt en wij zijn degene die onze kinderen leren wat goed is en niet goed is. Volgens Bijbelse principes zou dit inhouden dat we onze kinderen mogen leren dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. De Schepper van hemel en aarde gaat voor hen uit. We mogen ze leren op te letten op wat ze uitspreken. De tong kan zegenen en verwoesten. Confronteer ze hier mee als je ziet wat het aanricht als ze goede woorden spreken. Vertel hen welke reactie ze hiermee hebben bereikt. Benoem ook wat er gebeurd als ze verwoestend spreken, maar doe dit niet belerend. Leg het ze op een zo neutraal mogelijke manier uit. We mogen het ze leren, zij kennen de hoogten en diepten nog niet van het effect van hun woorden (wij trouwens ook niet…). Dan kunnen we ze het ook nog niet echt kwalijk nemen.

Leer ze ook waar ze zich mee inlaten. Is dat wat jullie doen, als gezin en individuen, eerzaam? Verdient het lof? Is het zuiver en goed? Is het het waard om van te houden? Stimuleer iedereen, ook jezelf, om je hier aan te houden. Een uitspraak die uit de Bijbel komt is ‘waar je mee omgaat, daar wordt je mee besmet’. Dit geldt niet alleen voor personen, maar ook met alles wat je doet. Het heeft invloed op je. Als het God niet eert, leidt het je van Hem af. Help je kinderen om te onderzoeken of dat wat ze doen God eert. Dit is niet makkelijk, het vraagt om te reflecteren op je dagelijkse gang van zaken. Dingen aanpassen die zó erg zijn ingesleten, is heel moeilijk. Hoe je dat doet? In elk geval níet door de lat te hoog te leggen! Neem hele kleine stapjes, begin ieniemienie klein en bid er voor! God wil je graag Zijn bovennatuurlijke kracht geven om te veranderen naar Zijn beeld. Maak je geen zorgen, Hij is er bij.

 

‘Help je kinderen om te onderzoeken of dat wat ze doen God eert’

 

3. Dates plannen met elk kind apart

Het is zó mooi om even met één van je kinderen apart wat af te spreken. Even bijkletsen, samen spelen, of knuffelen. Zo leer je je kind goed kennen, zonder afleiding van anderen. Je geeft je kind alle aandacht en heel vaak zie of hoor je iets van je kind wat je nog niet wist. Zorg ervoor dat je onverdeelde aandacht kan geven en door niks of niemand wordt afgeleid.

Zo’n date hoeft trouwens helemaal geen geld te kosten! Als ik dit wil, zeg ik wel eens tegen mijn kinderen op een afspreek-middag ‘wil je vanmiddag met mij spelen? Dan ben ik je vriendje’. In dit spelen mag het kind bepalen wat we gaan doen en volg ik zoveel mogelijk. Dit vind ik belangrijk, omdat ik al vaak genoeg de regie heb.

Plan hiervoor oppas in! En rouleer met je kinderen. Nóg mooier is het als beide ouders dit met de kinderen doen. Nogmaals, leg de lat niet te hoog. Er aan beginnen is al mooi, wie weet zit het over een jaar of twee in je systeem om het elke maand/elke drie maanden te doen.

Wanneer je je kind steeds beter leert kennen en wanneer je kind wat ouder is, wordt steeds meer duidelijk welke liefdestaal je kind het beste ontvangt. Sluit hier in je date dan op aan, zodat je de ‘liefdestank’ van je kind kan vullen.

 

‘wil je vanmiddag met mij spelen? Dan ben ik je vriendje’

 

4. Familieraad houden

Verbinding met God is het belangrijkste, verbinding door goede communicatie is ook belangrijk, verbinding met je individuele kind brengt je ook heel ver. Maar om je gezin te verbinden met elkaar is het houden van een familieraad super mooi!

Een familieraad is een moment waarop je als gezin iets gezelligs gaat doen, iets lekkers erbij eet/drinkt en samen bespreekt hoe het gaat in huis. Welke regels zijn fijn en wat moet er echt anders? De kinderen mogen zelf ideeën inbrengen van dingen die ze anders willen in huis. Samen wordt dan besproken hoe jullie dit aan gaan passen. Let er hierbij op dat het concreet wordt. Zodat iedereen weet wat er verwacht wordt. Een aantal voorbeelden van regels die aangedragen kunnen worden door kinderen of ouders:

-          Houd de bril naar beneden als je naar de WC gaat.

-          Geen boeren laten aan tafel

-          Vaste tijden instellen om met een baby-broertje/zusje te spelen

-          Elke week iets ongezonds als avondmaaltijd

Misschien kan je er zelf nog veel meer bedenken, of hebben jullie dit in het gezin al wel eens gedaan. Ik ben benieuwd met welke punten jullie kwamen! Deel het de opmerkingen, ik vind het leuk om het te lezen!

 

Familieraad is zo belangrijk, omdat kinderen op deze manier op een gezonde manier leren om te gaan met regie. Ze krijgen de mogelijkheid om mee te beslissen, maar ontdekken ook dat een regel niet zomaar gevormd wordt. Er wordt vaak nagedacht over verschillende facetten, voordat een regel een regel wordt. Neem ze hier in mee en leg ze uit hoe dit werkt, maar geef ze vooral ook de vrijheid om mee te beslissen.

 

5. Elk jaar naar een conferentie gaan

Toen ik zwanger was van onze eerste, kreeg ik als tip van een vriendin om elk jaar een christelijke conferentie bij te wonen. Het liefst als gezin. Hier hebben we ons (met uitzondering van de coronaperiode) aan gehouden en het heeft ons veel verbinding met God en met elkaar gebracht. Wat wij hier zo fijn aan vinden is, samen met veel andere christenen, ontdekken dat je niet alleen staat in je geloof. Elke dag ben je deel van de maatschappij en deze staat vaak haaks op wat de Bijbel zegt. Dit is best wel ingewikkeld. Tijdens een conferentie wordt je vaak toegerust om hier als christen mee om te gaan en hoor je veel herkenning van andere christenen. Ook voor de kinderen is het fijn om in elke leeftijdsfase te zien dat ze niet alleen staan in hun geloof. Op dit moment staan we weer op het punt om deel te nemen aan een christelijke conferentie. Voor het eerst dompelen we ons een week onder in een christelijk festival. Ik zie er naar uit dat de kinderen een mooi programma hebben waarin ze God op hun niveau leren kennen en dat wij ook weer toegerust worden en met minder afleiding God op de eerste plek van ons leven kunnen zetten. Ik geloof er in dat er kracht in dit soort keuzes zit. Je maakt met je gezin herinneringen met God.

 

‘Je maakt met je gezin herinneringen met God’


 
 
 

Comments


Contact opnemen

0611179741

©2024 door elkaaropvoeding. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page